Καλωσορίζουμε την άνοιξη φτιάχνοντας “Μαρτάκια”.

Το έθιμο και η ιστορία του

Ο «Μάρτης» είναι ένα έθιμο που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.

   Όπως οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, έτσι κι εμείς σήμερα από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, φοράμε στον καρπό του χεριού μας ένα βραχιόλι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Αυτό το βραχιόλι λέγεται «Μάρτης» αν και πλέον όλοι τα αποκαλούμε «Μαρτάκια».

  Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το «Mαρτάκι» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης, για να μην καούν. Συνήθως το φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και το φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη πριν βγουν από το σπίτι και το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να το πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Κατασκευή:

Φτιάξαμε λοιπόν “Μαρτάκια”, κάποιες τάξεις με την τεχνική Kumiximo, και άλλες πλέκοντας με ιδιαίτερο τρόπο τις κλωστές μεταξύ τους. Οι μαθητές της Β΄ τάξης έλαβαν δωράκι – “Μάρτη” από τον δάσκαλό τους.

Καλή άνοιξη!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...